PROJEKAT – ZAJEDNIČKOM AKCIJOM DO BOLJIH USLUGA

PROJEKAT – ZAJEDNIČKOM AKCIJOM DO BOLJIH USLUGA

 

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

 

Konferencija za medije u okviru projekta ZAJEDNIČKOM AKCIJOM DO BOLJIH USLUGA održana je u Novom Pazaru, u hotelu Vrbak, 25.11.2021. godine.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici medija, predstavnici projektnih partnera uključenih u pripremu i realizaciju projekta, te predstavnici organizacija i institucija koje brinu o djeci, mladima i osobama sa invalitetom u Novom Pazaru i Bijelom Polju.   

 

Na konferenciji je detaljno predstavljen projekat, aktivnosti i očekivani rezultati, ciljne grupe i krajnji korisnici, te predstavljena uloga svakog od partnera u realizaciji projekta.

 

U okviru projekta će se u Bijelom Polju sprovesti sledeće:

-Nabavka opreme i obuka zaposlenih za uvođenje neurofidbek i biofidbek tretmana

-Uvođenje usluge dnevnog centra za odrasle osobe s invaliditetom

-Unapređenje prostornih kapaciteta kroz opremanje slane sobe u svrhu poboljšanja opšteg zdravlja i liječenje oboljenja respiratornog sistema korisnika dnevnog centra u Bijelom Polju

-Uvođenje mobilnih jedinica za terensku podršku osobama sa invaliditetom u ruralnim

-područjima

-Pružanje psiho-socijalne podrške članovima porodica korisnika dnevnih centara u Bijelom Polju kroz uspostavljanje redovnih radionica i onlajn alata

 

Isto tako, u okviru projekta će se u Novom Pazaru sprovesti sledeće:

-Nabavka opreme i obuka zaposlenih za uvođenje neurofidbek i biofidbek tretmana

-Uvođenje dvije radno okupacione radionice za izradu svijeća i dekupaža

-Nabavka kombi vozila za potrebe dnevnog centra i uvođenje mobilnih jedinica za terensku podršku osobama sa invaliditetom u ruralnim područjima

-Pružanje psiho-socijalne podrške članovima porodica korisnika dnevnog centra kroz uspostavljanje redovnih radionica i onlajn alata

 

Kako bi unaprijedili saradnju između institucija i organizacija koje djeluju na polju zaštite djece i mladih sa invaliditetom u opštinama Bijelo Polje i Novi Pazar, u okviru projekta je uspostavljena i Mreža prekogranične saradnje u oblasti socijalne zaštite Bijelo Polje - Novi Pazar a koju čine predstavnici 11 institucija i organizacija koja tretiraju pitanja socijalne zaštite ciljne grupe što će doprinijeti unapređenju položaja osoba s invaliditetom u Bijelom Polju i Novom kroz razmjenu znanja, iskustava, te kreiranje platforme za zajedničko djelovanje u budućnosti.

 

Projekat predviđa osmišljavanje i sprovođenje zajedničke efektivne kampanje o socijalnoj zaštiti djece i mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom, kao i postignutim projektnim rezultatima.  

 

Takođe, u okviru projekta planirana su dva kampa, jedan u Srbiji, a drugi u Crnoj Gori, kao i kreativne art radionice.

 

Kroz projekat će se osnažiti ukupno 144 djece i mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom koji su korisnici usluga ove dvije institucije, te će zaposleni iz institucija steći nova znanja i vještine koje će im pomoći u uvođenju novih aktivnosti predviđenih projektom.

 

Projekat se finansira iz sredstava opredijeljenih od strane Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta iznosi 271.941,89  eura , od čega je Evropska unija finansijski podržala projekat u iznosu do 230.957,89 eura.

Projekat je počeo s realizacijom 01. juna 2021. godine i trajaće 24 mjeseca.

 

Tokom prezentacije projekta uvodnu riječ je imao direktor JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa“ Bijelo Polje, Ensad Omerović, a nakon njega je o samoj ulozi partnera govorila i direktorica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Tahir Taša Delić“, Lejla Delić. 

Slike